Balıkesir Markalaşma Yolunda Hız Kesmiyor

“Balıkesir Marka Şehir” ve “Balıkesir Gastronomi Şehri Olma Yolunda” projeleri ile Balıkesir'in sahip olduğu değerlerin ve potansiyelinin tanıtılmasına hız kesmeden devam ediliyor. Tüm şehrin kenetlenerek oluşturduğu iş birliği ve ortak çalışma kültürü neticesinde ortaya çıkan yol haritası, yapılan bilgilendirme toplantısı ile kamuoyuna sunuldu.

Balıkesir; her mevsim turizm olanağına sahip olması, tarih ve kültür değerleriyle ön plana çıkması, ayrıca konumu ve ulaşım olanaklarının sağlamış olduğu avantajlarla marka şehir hedefine kilitlendi. Ayrıca yöresel lezzetleri, mutfak kültürü ile farklı iklim alanlarında olmasının avantajı ile marka şehir kimliğini tamamlayıcı “Balıkesir Gastronomi Şehri Olma Yolunda” projesi ile de sürdürülebilir bir gastronomi şehri hedefine sağlam adımlarla ilerliyor.

Balıkesir’in kanaat önderlerinin buluştuğu “Balıkesir Marka Şehir” ve “Balıkesir Gastronomi Şehri Olma Yolunda” bilgilendirme toplantısı “Hayat Dolu Balıkesir” sloganı ile Balıkesir Valisi Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Balıkesir Milletvekilleri; Adil Çelik, Belgin Uygur, Mustafa Canbey, Yavuz Subaşı, P. Mutlu Aydemir; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz; Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir; Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı; Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan İskender; Balıkesir kurum, oda, borsa ve derneklerinin temsilcileri katılım gösterdi.

Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Turizmde Destinasyon Yönetimi Birim Başkanı Candan Şahin’in GMKA faaliyetleri ile Balıkesir Marka Şehir ve Gastronomi sunumu ile başladı. Şahin sunumunda projelerin geldiği noktaları, çizilen yol haritasını ve yeni gelişmeleri katılımcılara aktardı. Sunumda ayrıca UNESCO Yaratıcı Ağında yer alınması için Balıkesir’in daha önce “Sağlık ve Esenlik” temasında (EDEN) Avrupa’nın seçkin destinasyonu olmasının yanı sıra UNESCO Öğrenen Şehirler Ağına üyeliğinin tescil edilmesi ve Balıkesir’in Aeneas kültür rotasının dahil olmasının destekleyici olacağının da altı çizildi. Proje organizasyon yapısının, proje süresinin, strateji çalışmaları ile birlikte Balıkesir’in öne çıkan potansiyel cazibelerinin de sunum içerisinde bilgilendirilmesi yapılırken yeni Balıkesir logosunun da video gösterimi gerçekleştirildi. Projeler için yapılan ve yapılması planlanan çalışmalarının da katılımcılara aktarılması ile sunum sona erdi.

“Balıkesir Marka Değer Olmayı Hak Ediyor”

Sunumun ardından konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Balıkesir milletvekilleri, Balıkesir’in tanıtılması için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını belirttiler. Balıkesir’in marka şehir olma yolundaki sürecin başlaması ile gelinen noktanın memnun edici olduğunu belirten vekiller, Balıkesir’in bir marka değer olmasını hak ettiğini dile getirdiler. 

“Balıkesir’in Kendine Özgü Olan Potansiyel Bir Gücü Var”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise konuşmasında “Balıkesir birçok kültüre ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de bütün illerimizin bir marka değeri var. Balıkesir’in de kendine özgü olan potansiyel bir gücü var. Biz de bu potansiyeli harekete geçirdik. Balıkesir Valiliğimiz öncülüğünde kurumlarımızın da gücünü alarak Balıkesir’in marka olması için ortak bir çaba içerisindeyiz. Bunu daha önce Avrupa’nın seçkin destinasyonu olduğumuzda da kanıtladık. Gastronomi de Balıkesir içinde çok kuvvetli bir turizm alanı. Birlikte bu potansiyeli harmanlayarak daha güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ve Balıkesir Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet Narlı ile Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ise konuşmalarında projeler için yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Ortak bir hedefe birlikte yapılan çalışmalar ile sağlam adımlarla yürümenin Balıkesir için başarıyı getireceğine değinilen konuşmalarda, turizm ve gastronomi potansiyelinin sadece ulusal değil uluslararası başarıyı da beraberinde getireceğinin altı çizildi. 

“İlimizin Bütün Hücrelerine Kadar Bu Çalışmaların Yürümesini ve Destek Verilmesini Arzu Ediyoruz.”

Konuşmalarını yapmak için kürsüye gelen Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, yürütülen bu projelerin İlde güç birliği oluşturmaya vesile olduğunu belirtti. Vali Şıldak; “Bugün yine çok güzel örnek teşkil edecek bir buluşmanın içindeyiz. İlimizde güç birliği oluşturuyoruz. Gerçekten bunun adı nedir diye tarif edersek belki en güzel tespitlerden biri olarak bunu paylaşmak istiyorum. Bu tür hamleler, bu tür ortak akıl üretimleri, bütün meslek kuruluşlarımızı da kapsayacak şekilde ilin bütün katmanlarının, dinamiklerinin, aktörlerinin yer aldığı bu platformlarda, bu ortak yürütülen çalışmalarda inşallah kendini gösteriyor ve bunların sonuçlarını da alacağız. O heyecanı duyuyoruz. Hakikatten ilimizin bütün hücrelerine kadar bu çalışmaların yürümesini ve destek verilmesini arzu ediyoruz. Ben öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Buradaki başta milletvekillerimiz olmak üzere bütün değerli haziruna, toplantıya iştirak eden çok değerli katılımcılara, hazırlığımızı sürdüren, bu işin en zorlu adımlarını atan, koordine eden Kalkınma Ajansımıza, oradaki arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” şeklinde ifade etti. Balıkesir’in bir turizm şehri yolunda ilerleme hamlelerinin düzenli ve sistematize hale getirilmesi açısından önemli adımlar atıldığını belirten Şıldak; “Aslında bu girişimler Marka Şehir bünyesi altında, bu çatı proje altında İlimizin bilhassa turizm alanında izleyeceği politikaların, yönelimlerin belirlendiği, yön çizildiği bir yol haritasının ortak iradeyle, tüm aktörlerin katkısıyla, siyasetin, bürokrasinin, sivil toplumun, herkesin elinin değdiği bir süreçte olgunlaşması ve alana yansıması sürecidir. Aslında bir başka ifadeyle bugün burada konuştuğumuz hususlar ilimizin, güzel Balıkesir’imizin bir turizm şehri yolunda ilerleme hamlelerinin düzenli hale getirilmesi, sistematize hale getirilmesidir, bunun mekanizmalarının kurulmasıdır. Bunları, burada hep güzel çalışmalarla taçlandırmış oluyoruz aslında ve birlik içinde, ahenk içinde çalışıyoruz. Bu açıdan da il valisi olarak duyduğum memnuniyeti, bu birlik ruhunun ve güç birliğinin ilimize katacağı ivmeyi ifade ederek mutluluğumu paylaşmak istiyorum.” diye konuştu.

“İlimiz Tabiatıyla, Coğrafyasıyla, Deniz ve Dağ İmkanlarıyla Hem Sağlık Turizmi Hem De Spor Turizmi Açısından Adeta Bir Cennet. Çok İmkana Sahip Geniş Potansiyeli Var.” 

Marka Şehir Projesinin önemine değinin Şıldak; “Şu ana kadar Marka Şehir Projesinin altında gastronomi çalışması, Büyükşehir Belediye Başkanımızın burada ifade ettiği jeopark çalışması, buradaki aynı paydaşlarla yürüttüğümüz Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları projesi de var. Bunun dışında antik şehirlerimizdeki kazı çalışmalarının hızlandırılması çalışmaları var. İlimizde kültür alanında en önemli eksikliğini duyduğumuz mevcut müzelerimizin güçlendirilmesi ve yeni müzelerin kazandırılması çalışmaları var. Bunun ötesinde ben iki başlık daha söylemek istiyorum bu birlikteliğin bir fırsata dönüşmesi anlamında: turizm alanında yine ilimizde yine aynı konsept içinde Kalkınma Ajansımızın bilgi, birikim ve tecrübesinden yararlanarak sağlıklı projeleri dönüşmesi için İlimizde Kalkınma Ajansı fırsatını daha güçlü değerlendireceğiz inşallah. Konu başlıklarımız olarak Sağlık Turizmi ve Spor Turizmini de artık Balıkesir’de ciddi ciddi ele alıp konuşmamız gerekiyor. Bu konuda da güzel çalışmalarla ama düzenli hale getirilmiş, kategorize edilmiş, tasnif edilmiş, adı konulmuş çalışmalar yok. Bunun eksikliğini hissediyoruz. İlimiz tabiatıyla, coğrafyasıyla, deniz ve dağ imkanlarıyla hem sağlık turizmi hem de spor turizmi açısından adeta bir cennet, çok imkana sahip geniş potansiyeli var. Yani biz ajans olarak, Valilik olarak, yine büyük şehir belediyemiz, üniversitelerimiz, odalarımız ve sayın milletvekillerimizin desteğiyle bu alanlarda da artık çalışma ve ciddi üretimler yapma, projeli çalışmalar yürütme zamanının geldiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

“Bir Şeyi Hep Birlikte Söylersek Olur

Balıkesir’in farklı kültürleri içinde barındırarak çok fazla çeşitliliğe sahip olduğunu belirten Şıldak; “Gastronomiye gelecek olursak; her yerde ağız tadı, lezzet ve çeşitli ürünler var. Ama Balıkesir’de çeşitlilik çok fazla, farklı kültürleri içimizde barındırıyoruz. Bunu inşallah düzenli çalışmalarla ve iyi planlanmış çalışmalarla yürütebilirsek evet, iddialıyız. Yani ben bunu laf olsun diye söylemiyorum. Balıkesir bunu başarabilecek güce sahiptir. Çünkü ajansımızın tecrübesini burada kullanacağız. Arkadaşlar iyi hazırlanıyor, bende adım adım takip ediyorum. Başka illerin çalışmalarını gidip yerinde incelemeden tutun Ankara’da lobi faaliyetlerine, bu konuda nokta atışı yapacağımız hususlarda bizim burada bulunan kıymetli katılımcıların destek vermesi gerekiyor. En önemli şey lobi, gerçekten UNESCO’nun komitesinin bizim tarafımızdan etkilenmesi lazım, buna ihtiyaç var. Evet, Balıkesir’de kuzu diyoruz ama kuzuyu sunabiliyor muyuz? Kuzu neden kuzu, ne farkı var? Bunları iyi anlatmamız lazım. İki bölüm var. Birincisi 30 Mayıs’a kadar gerçekleştirmemiz gereken işler var, bir de taahhüt etmemiz gereken işler var. Bunların ikisinin de planlaması yapıldı, kamu kurum ve kuruluşlarıyla odalarımız olarak atmamız gereken adımlar planlandı ve her kurumumuza bunlar ulaştırıldı. Ajansımız herkesin aslında çalışacağı alanları belirledi ve bizzat plana bağladı. Bunlar planlı bir şekilde kurumlara ulaştırdık ve onları takip ediyoruz. Bugün de sayın milletvekillerimize kısa bir bilgi notuyla kendilerine talep edeceğimiz hususları iletmiş olacağız. El birliği ile inşallah ortak bir iradeyle bu yolda yürüyelim ve üniversitelerimiz, büyükşehir belediyemiz, odalarımız, bütün ilçe belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız hep beraber sayın milletvekillerimizin Ankara’da sağlayacağı desteklerle birlikte inşallah turizm şehri yolunda Balıkesir’i hızla yürütelim, koşturalım ve bu yolda ilerleyelim istiyoruz. Bir şeyi hep birlikte söylersek olur, istersek olur.” diye konuştu.

Pandemi önlemlerinin alındığı toplantı toplu fotoğraf çekimi sonrası sona erdi.

Kaynak: Balıkesir Valiliği (http://balikesir.gov.tr/balikesir-markalasma-yolunda-hiz-kesmiyor)

GMKA ( https://www.gmka.gov.tr/haber/balikesir-markalasma-yolunda-hiz-kesmiyor )

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü