Balıkesir Üniversitesi, Bölgede Sürdürülebilir Zeytin Üretimi İçin Uluslararası Güç Birliği Projesine Devam Ediyor

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programının da paydaşları arasında yer aldığı TTGS-II/205 proje nolu "İklim Çağında Zeytin Ağacı Yetiştiriciliği: Uyum Stratejileri ile Mücadele" (TTGS-II/205-"Olive Tree Cultivation in the Era of Climate Change: Tackling Future Impacts with Adaptation Strategies") isimli projenin ilk yarısı sona erdi.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) ana faydalanıcısı olduğu, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilerek, Merkezi Finans ve İhale Birimi (CFCU) tarafından yayımlanan, “Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı Teklif Çağrısı” hibe programı kapsamında Edremit Belediyesi’nin başvurduğu projenin; İspanya'nın Selva Belediyesi, İspanya Mallorca UNESCO Merkezi, Yunanistan'ın Peloponnesus Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı ve Avrupa Konseyi'nin Kültür Vakfı Zeytin Ağacı Kültür Rotası paydaşlar arasında yer alıyor.

Selva ve Edremit’e Teknik Ziyaretler Gerçekleştirildi

Balıkesir Üniversitesi koordinatörlüğünü Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil’in yapatığı projede, ilk olarak Türk heyeti tarafından İspanya(Selva) ziyareti gerçekleştirildi. Ziyaretin ardından İspanya'nın Mallorca Adası Selva Belediye  Başkanı Juan Rotger Segui, Caimari Belediye Başkanı Ana Maria Rotger Mestre, Biniamar Belediye Başkanı Beatriz Lechuga Tortella, Avrupa Konseyi’nin Yunanistan temsilcisi Konstantinos Kaisaris ve İspanyol araştırmacılardan oluşan 10 kişilik heyet Edremit'e gelerek saha ziyaretleri gerçekleştirildi.

2024 yılı sonunda tamamlanması planlanan projenin ikinci yarısında, belirlenen iklim projeksiyonlarıyla; Selva ve Edremit Bölgeleri zeytincilik faaliyetlerinde gelecek yıllarda uygulanmak üzere; güncel ve sürdürülebilir yöntemleri konu alan müfredatın hazırlanması ve çiftçi eğitimleri verilmesi planlanmakta.

Üniversite-Şehir iş birlikleri çerçevesinde; ulusal ve uluslararası tüm proje paydaşları ortak akıl ile doğayla barışık modern tarım uygulamaları geliştirerek, Balıkesir’in en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik sektöründe ve ülkemiz için stratejik bir tarım ürünü olan zeytin bitkisinin yetiştiriciliğinde sürdürülebilirliğe katkı sağlamayı amaçlıyor. Projede ayrıca, yöresel zeytin varlığının ve zeytin üreticilerinin iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlerden korunması da başlıca amaçlar arasında yer alıyor.

© 2023 Balıkesir Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı & Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü